In zijn boek ‘The 8th Habit” schreef Stephen Covey een hoofdstuk genaamd ‘Blending Voices’, waarin hij vertelt over the Indian Talking Stick en hoe het gebruik ervan door de oorspronkelijke Indianen werd geleerd aan de oprichters van de Verenigde Staten.
Talking Sticks worden nog steeds gebruikt door inheemse volkeren in Noord-Amerika om problemen op te lossen. Het is een zeer efficiënte manier om hindernissen uit de weg te ruimen en mensen toe te staan zich met volledige vrijheid uit te drukken. Om deze reden, wordt het meer en meer populair in de hedendaagse maatschappij.
Stephen Covey noemt het “the most powerfull communication idea and technique I have ever found.” Volgens hem is de Indian Talking Stick een goed hulpmiddel in de maatschappij waarin wij leven; een egocentrische maatschappij; een “ik-ik-ik cultuur”. Mensen leren niet om naar elkaar te luisteren. Hoe vaak is er niet een verborgen agenda tijdens vergaderingen? Hoe vaak is het niet dat meningsverschillen binnen het bedrijf de voortgang verstoren? Hoe zou het zijn om dat snel te doorbreken?
Het gaat om het concept dat de persoon die spreekt, zich begrepen dient te voelen alvorens de Talking Stick wordt doorgegeven. In dat concept wordt de energie van de groep van negatief naar positief wordt omgezet, van verdedigend naar creatief. Er ontstaan mogelijke alternatieve oplossingen die beter zijn dan wat iedereen aanvankelijk voorstelde. Het begrepen voelen door elkaar is therapeutisch en helend. Deelnemers staan daardoor open voor het oplossen van het probleem.