Het terugdringen van verzuim als gevolg van rouw gerelateerde problematiek is essentieel voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers.
Rouw kan optreden door het overlijden van een naaste, maar ook bij het verbreken van een relatie, de ziekte van een gezinslid, het verliezen van eigen gezondheid of bij het verliezen van werk, een huis of andere bezittingen. Rouwen is een proces waarin iemand stap voor stap leert begrijpen dat het leven ingrijpend veranderd is door een betekenisvol verlies.
Rouw is geen ziekte, maar kan wel zorgen voor verzuim.
Jaarlijks zijn er circa 136.000 mensen die overlijden en circa 70.000 mensen krijgen te horen dat zij nog maar kort te leven hebben. Schatting is dat er jaarlijks 200.000 rouwenden zijn na overlijden en 150.000 direct betrokken mantelzorgers. Jaarlijks eindigen zo’n 34% van de huwelijken in scheiding.
Uit onderzoek door ArboNed blijkt dat werknemers en werkgevers met een gemiddelde verzuimduur van 170 dagen geconfronteerd worden door rouw gerelateerde problematiek. Het feit, dat iedere werknemer en werkgever geconfronteerd kan worden met de effecten van rouw gerelateerd verzuim, maakt het een bedrijfsrisico dat iedere organisatie loopt.
Onbegrip op de werkvloer
Medewerkers die in een rouwproces zitten voelen zich niet altijd begrepen. Een aantal collega’s en leidinggevenden vermijdt het onderwerp of er wordt na een aantal weken verwacht dat een medewerker weer “normaal” functioneert. Anderzijds is het voor een organisatie, een leidinggevenden en collega’s soms erg moeilijk om zich te verplaatsen in de medewerker die een verlieservaring doormaakt. Een betrokken team kan bijdragen aan het herstelproces van deze medewerker! Maar hoe pak je dit aan?
Meer informatie over deze unieke training?