Kaart van de wereld

Er zijn veel modellen en theorieën die ons gedrag verklaren. Één die ik veel gebruik in trainingen is “de kaart van de wereld”. Soms gebeurt het je dat je in conflict komt, gedrag niet begrijpt of dat je niet verder komt. Wellicht dat de kaart van de wereld kan helpen?

Ons leven begint bij een “gezin en plek waar je opgroeit“. Dit kunnen je ouders zijn met je broer(s) en/ of zus(sen) maar ook bij een pleeggezin, of bij een opa en oma?

Daarna ga je naar “school en sociale omgeving“. Denk hierbij aan de straat waar je woont, de buurt, deelname aan (sport) verengingen, vriendjes en vriendinnetjes etcetera. En als je ouder wordt ga je richting werk en de eerste “stappen naar zelfstandigheid” zetten, dit kan ook studeren zijn of niks?

Na deze periode ga je vervolgens een “eigen gezin” stichten (of niet), Ga je met een vrouw samenwonen of een man? Wordt je wens vervult met kinderen? jongens? Meisje? of het is niet gelukt om kinderen te krijgen, het kan uiteraard ook een bewuste keuze zijn. Door al deze periodes krijg je te maken met “levensgebeurtenissen“. Enkele voorbeelden kunnen zijn dat je slachtoffer bent van pesten of dat je bent verhuisd, scheiding van je ouders etcetera.

Deze perioden op onze “kaart van de wereld” maakt dat je bepaalde angsten hebt, vaardigheden en kwaliteiten maar ook gebruiken en rituelen. Het spreekt verder voor zich denk ik? Deze bepalen mede ons gedrag.

Over het algemeen hebben wij veel overeenkomsten met elkaar. Maar wat als je eens een (voor) -oordeel hebt over iemand zijn of haar gedrag of je krijgt te maken met iemand die is gevlucht uit een oorlogsgebied? Denk dan eens aan de “kaart van de wereld”.


bovenkant KvdW

Download de kaart

Wil je “De kaart van de Wereld” in PDF? Dat kan!

 

Kaart van de wereld (PDF)