Leven lang leren (SLIM-subsidie)

SLIM staat voor Subsidieregeling Leren en ontwikkelen In het MKB en vergoedt een groot deel van de kosten die je maakt om de kennis en vaardigheden van je werknemers up-to-date te houden. De SLIM-subsidie is niet alleen voor het MKB, ook grootbedrijven uit de landbouw-, horeca- en recreatiesector kunnen subsidie krijgen.

Wie kan gebruik maken van de SLIM-subsidie?

  • MKB-ondernemingen;
  • Samenwerkingsverbanden (minimaal 2 MKB’ers);
  • Grootbedrijven uit de sectoren landbouw, horeca en recreatie.

Waarvoor krijg je SLIM-subsidie?

  1. Het onderzoeken van de scholings- en opleidingsbehoeften in je onderneming, door het (laten) opstellen van een opleidings- of ontwikkelingsplan;
  2. Het verkrijgen van loopbaan- en ontwikkeladviezen voor je werknemers;
  3. Voor hulp bij het invoeren of ontwikkelen van een methode waardoor jouw werknemers hun kennis, vaardigheden en beroepshouding blijven ontwikkelen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het oprichten van een bedrijfsschool of het ontwikkelen van een systeem van periodieke ontwikkelingsgesprekken met je werknemers. Of het opschalen van een al bestaand succesvol leven lang leren project;
  4. Voor het aanbieden van een praktijkleerplaats (voor een mbo-beroepsopleiding in de derde leerweg).

slimregeling

Wat levert het je op?

De SLIM-subsidie verschilt per bedrijfssoort en per activiteit. Hieronder een overzicht wat de SLIM-subsidie jou kan opleveren:

MKB-ondernemingen: Als MKB’er krijg je bij een individuele aanvraag 60% SLIM-subsidie (kleinbedrijf 80%) en kun je maximaal €24.999 subsidie aanvragen.

Samenwerkingsverbanden: Samenwerkingsverbanden krijgen 60% SLIM-subsidie tot maximaal €500.000 subsidie per aanvraag en maximaal €200.000 per samenwerkingspartner.

Grootbedrijven: Grootbedrijven in de horeca- en recreatiesector kunnen 60% SLIM-subsidie krijgen tot maximaal €200.000.

Landbouwbedrijven: Voor landbouwbedrijven geldt altijd een maximale SLIM-subsidie van €20.000 per aanvraag (uitgezonderd praktijkleerplaats)

Praktijkleerplaats: Voor het aanbieden van een praktijkleerplaats krijg je maximaal € 2.700 SLIM-subsidie per leerplaats. De subsidie wordt verleend naar rato van het aantal weken dat je een leerplaats hebt gehad.